Olycksfallsförsäkring och livförsäkring
ー därför bör du ha båda

Räcker 50 000 kronor som en engångssumma för att familjen ska kunna bo kvar om din partner dör? Om svaret är “nej”, behöver du komplettera din olycksfallsförsäkring med livförsäkring. Många svenskar tror en olycksfallsförsäkring är allt som krävs för att familjen ska kunna leva som vanligt om en förälder går bort ー så är det inte. Idag tvingas 2 av 5 kvinnor med hemmavarande barn flytta från det gemensamma hemmet om partnern dör, en siffra dubbelt så hög som för män.

Vad är en olycksfallsförsäkring?

En olycksfallsförsäkring ger dig ekonomisk kompensation om du skulle råka ut för en olycka. För att händelsen ska räknas som ett olycksfall krävs att fyra villkor är uppfyllda:

 • kroppsskada
 • plötslig
 • ofrivillig
 • yttre händelse

Läs våra senaste artiklar om olycksfallsförsäkring

Varför livförsäkring är bättre än olycksfallsförsäkring vid dödsfall

Att försäkra sitt liv är grundläggande när det gäller ansvarsfull ekonomisk planering. Men du behöver förstå skillnaderna mellan olika typer av skydd. I denna artikel kommer vi att utforska varför livförsäkring är överlägsen en olycksfallsförsäkring när det gäller ekonomisk trygghet om det absolut värsta skulle hända och du skulle avlida. 1. Högre utbetalning Livförsäkring erbjuder […]

Varför en livförsäkring är avgörande för din familjs framtid

Hur skulle din familj klara sig om det oväntade trots allt inträffar? En olycksfallsförsäkring kan ge en grundläggande trygghet, men är den verkligen tillräcklig för att skydda din familj om du går bort? I denna artikel ska vi utforska varför det är viktigt att komplettera en olycksfallsförsäkring med en livförsäkring för att säkerställa din familjs […]

Livförsäkring vs olycksfallsförsäkring: Varför livförsäkring erbjuder ett bättre skydd

Vet du inte riktigt vad det är för skillnad mellan en livförsäkring och en olycksfallsförsäkring? Du är inte ensam. Enkelt uttryckt skyddar en olycksfallsförsäkring dig vid olyckor. Men den är inte särskilt bra på att skydda din familj – många olycksfallsförsäkringar betalar bara ut runt 50 000 kr vid dödsfall. Vill du skydda din familj är […]

Vad täcker en olycksfallsförsäkring?

Vad just din olycksfallsförsäkring täcker står skrivet i försäkringsvillkoren. Beroende på vad du skrivit i din hälsodeklaration kan det finnas undantag för vissa sjukdomar. En olycksfallsförsäkring ersätter inte livförsäkring.

En olycksfallsförsäkring kan:

 • täcka kostnader i samband med vård
 • ge ersättning för ärr efter en skada
 • betala ut ett engångsbelopp vid benbrott
 • ge ersättning om du får bestående fysisk eller psykisk skada (medicinsk invaliditet)
 • ge ersättning om du inte kan arbeta och arbetsoförmågan är bestående (ekonomisk invaliditet) 
 • betala ut ett engångsbelopp till dödsboet om du avlider på grund av en skada. De flesta försäkringsbolag betalar ut maximalt 50 000 kronor i ersättning till dödsboet.

Olycksfallsförsäkring och livförsäkring

Olycksfallsförsäkring eller livförsäkring ー du behöver båda. Den ena försäkringen ger ett bra ekonomiskt skydd för dig om du skulle skada dig, den andra försäkringen ger ett ekonomiskt skydd för dina efterlevande. Ofta talas det om försäkringar som något som tecknas om något skulle hända, därför är det ologiskt att inte ha en livförsäkring med tanke på att det inte är en fråga om, utan snarare om när du kommer att dö. Teckna därför både en försäkring för olycksfall och en livförsäkring.

 

Att ständigt oroa dig för döden och vad som kommer att hända med familjen när du eller din partner dör är inte hälsosamt. JustInCase är experter på livförsäkringar och vårt mål är att du aldrig mer ska behöva tänka på döden. Därför erbjuder vi ett modernt alternativ till traditionella försäkringar med hög ersättning till låg premie. Det är möjligt tack vare vår ägare, Investmentbolaget Spiltan Invest, som under åren har hjälpt hundratusentals svenskar att förbättra sin privatekonomi. Komplettera din olycksfallsförsäkring med livförsäkring idag!

Försäkring för olycksfall och livförsäkring ー det här kan vår försäkring hjälpa till med

Genom att teckna både livförsäkring och olycksfallsförsäkring är både du och din familj skyddad mot sådant som kan och kommer att hända. När en partner dör ställs hela livet på ända och det kan vara svårt att få vardagen att gå ihop när man är i sorg. De där svettiga träningskläderna behöver tvättas ändå, tacofärsen måste stekas och barnen måste både hämtas och lämnas även om din partner är borta.

Pengar från livförsäkring och en olycksfallsförsäkring kan förstås aldrig ersätta en älskad partner eller förälder, men de kan göra omställningen till ett annat liv mjukare.

JustInCase försäkring:

 1. betalar ut upp till 10 miljoner skattefritt till den/de förmånstagare som DU väljer
 2. förmånstagaren/förmånstagarna får pengarna insatta på sitt konto
 3. har låg premie
 4. går att teckna genom tre enkla steg
 5. kräver inget läkarintyg för försäkringsbelopp under 8 miljoner. Vill du försäkra högre summor står vi självklart för läkarintygets kostnad. 

Vanliga missförstånd för att inte skaffa livförsäkring

Vi på JustInCase har märkt att det finns en hel del okunskap och ett stort ointresse för att komplettera en olycksfallsförsäkring med en livförsäkring. Många är helt enkelt invaggade i en falsk trygghet där de inte tror att de behöver både en försäkring för olycksfall och en livförsäkring. Vi har listat några av de vanliga missförstånden.

 • Min partner har en. Vad händer om det är du som dör då? Klarar din partner sig på halva inkomsten?
 • Det är för dyrt. Om du inte har råd att betala en låg premie varje månad, hur ska du då kunna bo kvar om hälften av inkomsten faller bort?
 • Det är deprimerande att tänka på döden. Ta tre minuter för att teckna livförsäkring, sedan behöver du aldrig mer ägna döden en tanke.
 • Jag har olycksfallsförsäkring. En olycksfallsförsäkring betalar endast ut 50 000 kronor som engångsbelopp om försäkringstagaren dör. 
 • Staten tar hand om mig. Du kan ha rätt till efterlevandeskydd från pensioner och eventuellt också bostadsbidrag, kanske är din partner även försäkrad via sin arbetsgivare. Däremot handlar det ofta om låga belopp under en begränsad tid.
 • Jag vet inte hur jag ska gå tillväga. Att komplettera en olycksfallsförsäkring med en livförsäkring är enkelt: snurra fram din ålder, välj belopp du vill att förmånstagaren ska få och fyll i personuppgifterna. Glöm inte att se till att din partner också tecknar en!
 • Jag vet för lite om det. Via Konsumenternas, ett samarbete mellan stiftelserna Konsumenternas Bank- och finansbyrå och Konsumenternas Försäkringsbyrå, kan du få oberoende fakta kring bland annat olycksfallsförsäkring och livförsäkring.

Livförsäkring tryggt, snabbt och utan krångel

Teckna en prisvärd livförsäkring på upp till 10 miljoner kronor med 3 enkla steg. Ingen bindningstid och gäller direkt.

Att kombinera livförsäkring med olycksfallsförsäkring är en jämställdhetsfråga

Det är inte bara vardagen som förändras när en partner går bort, även boendesituationen kan ändras dramatiskt. Enligt en undersökning gjord av Infostat svarar 2 av 5 kvinnor med hemmavarande barn att de inte skulle ha råd att bo kvar om deras partner skulle försvinna, en siffra dubbelt så hög som för männen ー trots att Sverige ses som ett av världens mest jämställda länder (källa: Infostat juni 2022). Att teckna en försäkring för olycksfall och en livförsäkring blir i slutänden lika viktigt som att dela på hushållssysslor, föräldradagar och vabb.

Sinnesro från 67 kronor i månaden

Att oroa sig är en naturlig del av att vara förälder och många av oss oroar oss för vad som ska hända med familjen när vi en dag är borta. Men istället för att ligga sömnlös om nätterna av oro eller lägga timmar på att mota bort ångesten med mindfulnessövningar ー komplettera din olycksfallsförsäkring med vår livförsäkring. Då behöver du aldrig mer oroa dig över döden.

Så ägna tre minuter åt att teckna JustInCase försäkring, drick en kopp kaffe och krama dina barn ordentligt. Gå ut och njut av resten av ditt liv.

FAQ Olycksfallsförsäkring

Här svarar vi på de vanligaste frågorna om olycksfallsförsäkring

Vad täcker en olycksfallsförsäkring?
En olycksfallsförsäkring kan ge ersättning om du råkar ut för en skada. Skadan ska vara uppkommen genom en plötslig oförutsedd yttre händelse. Ersättning kan också utgå i händelse av dödsfall, dock normalt endast runt 50 000 kr. Det gör att vid just dödsfall ger en riktig livförsäkring ett mycket bättre skydd.
Hur mycket kostar en olycksfallsförsäkring?
En olycksfallsförsäkring kostar ofta runt 100 kr/månad och uppåt.
Är livförsäkring bättre än olycksfallsförsäkring?
Om man vill säkerställa att ens familj klarar sig ekonomiskt om man själv skulle går bort, är en livförsäkring bättre än en olycksfallsförsäkring. De flesta olycksfallsförsäkringar ger endast runt 50 000 kr vid dödsfall.
Vad räknas inte som olycksfall?
Om det inte är en plötslig oförutsedd yttre händelse som orsakar skadan räknas det inte som olycksfall. Till exempel om man är ute och promenerar, sträcker sig i benet och får en muskelbristning, räknas det inte som ett olycksfall.
Ladda fler frågor

Gör ett smart val för familjens framtid.

Teckna livförsäkring nu!