Livförsäkring ー ett bättre alternativ än bolåneskydd

I de flesta andra länder är den en självklarhet ー men inte i Sverige. Vi pratar förstås om livförsäkringen. Idag har endast 48 procent av alla svenska familjer privat livförsäkring, till skillnad från 98 procent som har hemförsäkring. Och det trots att vi svenskar är näst mest belånade i Europa.

Nästan en halv miljon i skulder per invånare

I slutet av 2019 låg den svenska skulden på cirka 427 000 kronor per invånare enligt Statistiska centralbyrån, SCB. Det gör oss till de näst mest skuldsatta i Europa, där bara danskarna har högre skulder än vi.

De höga skulderna är framför allt bolån och hänger till stor del ihop med de höga priserna på bostadsmarknaden. Att ha ett stort bostadslån är förstås inget problem om man är två som hjälps åt. Men vad händer om någon dör? 


Vad är ett bolåneskydd?

Ett bolåneskydd är en försäkring som betalar delar av eller hela bostadslånet om den som är försäkrad dör.

Bolåneskydd tecknas traditionellt sett i samband med ett bostadsköp, men det finns även andra alternativ till bankens låneskydd som exempelvis en livförsäkring som skyddar bolån och livsstil.

Läs våra senaste artiklar om bolåneskydd

Varför en livförsäkring är det bästa skyddet för din familj

När det gäller att välja mellan livförsäkring och bolåneskydd, är det viktigt välja det som ger din familj det bästa möjliga skyddet. Faktum är att bolåneskydden oftast är dyrare, har lägre maxtak – och dessutom står banken själv som förmånstagare. Läs mer i vår jämförelse av en av Sveriges storbankers låneskydd och JustInCase livförsäkring. Storbankens […]

Varför JustInCase livförsäkring är bättre än bolåneskydd

Att skydda din familjs framtid är en av de viktigaste ekonomiska besluten du kan fatta. Men vad är bäst – livförsäkring eller bolåneskydd? Faktum är att en livförsäkring ger bättre flexibilitet – och är dessutom oftast billigast! JustInCase erbjuder dig ett prisvärt och flexibelt alternativ som ger din familj den trygghet de förtjänar. Med livförsäkring […]

Vad är låneskydd?

Står du inför att ta ett stort lån bör du fundera över att skydda din och familjens ekonomi med någon typ av låneskydd. Men vad är ett låneskydd och hur ska man välja rätt typ av skydd? Vi på JustInCase hjälper dig att hitta rätt i försäkringsdjungeln.  Vad innebär ett låneskydd? Ett låneskydd är en […]

Vad är en livförsäkring?

En livförsäkring betalar ut ett högt engångsbelopp till försäkringens förmånstagare när den försäkrade dör. Försäkringen kallas ibland även för livsstilsförsäkring och säkerställer helt enkelt att familjen kan fortsätta med sin livsstil även efter att någon har gått bort. I andra delar är en privat livförsäkring en självklarhet, men inte i Sverige. Okunskap om vad exempelvis bolåneskydd täcker och en övertro på samhällets skydd har lett till att svenskarna är underförsäkrade.

JustInCase är expert på livförsäkring som skyddar bolån såväl som livsstil och erbjuder ett modernt alternativ till bankens traditionella bolåneskydd. I ryggen har vi investmentbolaget Spiltan Invest som under årens lopp har hjälpt hundratusentals svenskar att förbättra sitt sparande. Det gör att vi kan vi erbjuda prisvärda livförsäkringar med höga försäkringsbelopp samtidigt som du kan känna dig trygg med att försäkra ert bolån och livsstil hos oss.

Skillnaden mellan att försäkra bolån via banken och teckna livförsäkring

JustInCase livförsäkring:

 • Betalar ut upp till 6 miljoner skattefritt utan läkarundersökning. Betalar ut betydligt högre belopp med läkarundersökning
 • Har låg premie, se själv!
 • Har den som DU väljer som förmånstagare, exempelvis din partner, vilket innebär att förmånstagaren får pengarna utbetalda kontant till sitt bankkonto
 • Finns ingen övre gräns för hur många livförsäkringar du kan ha
 • Har enkel försäkringsprocess med BankID-signering

Traditionellt bolåneskydd:

 • Betalar max ut 3 miljoner kronor om den försäkrade dör
 • Har ofta dyr premie
 • Har banken som förmånstagare vilket innebär att lånet skrivs av med max 3 miljoner

Ett högre maxbelopp och flexibilitet i utbetalningen är de främsta argumenten för att försäkra ett bolån med livförsäkring. För det är ju du som känner din partner, ni som vet vad era barn behöver och var pengarna skulle göra som mest nytta ー inte banken.

Ett annat argument för varför det ofta är bättre att välja en livförsäkring framför bankens bolåneskydd är att livförsäkringen är frikopplad från banken. Det gör det möjligt att byta bank om en konkurrent erbjuder lägre bolåneränta och ändå fortsätta försäkra både bolån och livsstil på samma sätt.

Läs mer

Därför är en livförsäkring bättre än ett bolåneskydd

Vad händer efter döden? Det vet vi. Alla i familjen kommer att vara förkrossade, men trots att det först verkar omöjligt kommer livet så småningom att gå vidare. Hur det nya livet ser ut eller var familjen bor ー det vet vi däremot inte, men JustInCase livförsäkring för bolån och livsstil kan säkerställa att familjen kan bo kvar med bibehållen livsstil. 

Att familjen behöver flytta är annars en relativt vanlig konsekvens av att en av föräldrarna går bort ー enligt en undersökning uppger 2 av 5 kvinnor med hemmavarande barn att de skulle behöva flytta om deras partner dog, en siffra dubbelt så hög jämfört med männen (källa: Infostat juni 2022). Det gör diskussionen kring att teckna livförsäkring minst lika viktig som att dela på hushållssysslor, föräldradagar och vabb.

Livförsäkring tryggt, snabbt och utan krångel

Teckna en prisvärd livförsäkring på upp till 10 miljoner kronor med 3 enkla steg. Ingen bindningstid och gäller direkt.

Livet efter döden

Ett dödsfall påverkar inte bara ens bostad utan ett helt liv. Ni kanske har räknat på att ni klarar er på en inkomst om det värsta skulle hända, men har ni tänkt på allt? Det är tufft nog att få ihop livspusslet med alla hämtningar och lämningar, alla studiedagar, alla aktiviteter, matlagning, städning och tvättdagar ー även när man är två. För att få vardagen att gå ihop som änka/änkling kanske vissa förändringar krävs.

Med endast 50 procent av inkomsterna, har du eller din partner råd att:

 • Gå ner i tid för att skapa trygghet för barnen?
 • Anlita barnvakt för att hämta från förskolan eller skjutsa till aktiviteter?
 • Låta barnen fortsätta med sina aktiviteter och sporter som ishockey och ridning?
 • Ta med familjen på en solsemester och/eller skidresa en gång om året?
 • Anlita städhjälp om det skulle behövas

En livförsäkring som täcker bolån och tryggar livet

Ingen kan undkomma döden, men oron över vad som ska hända med familjen om du eller din partner skulle gå bort, ja den går att köpa sig fri ifrån med en livförsäkring som bolåneskydd. Och bara tanken på att ni har en plan B om det värsta skulle hända kommer att lösa upp den där oron i magen. 

Så, ägna en minut åt att tänka på döden, ta tre minuter för att ansöka om vår livförsäkring som skyddar bolån och livsstil, och avsätt en minut för att göra i ordning en kopp kaffe. Ta en klunk, krama dina barn och njut av resten av ditt liv.

Psst! Säg åt din partner att också teckna vår livförsäkring ー på så sätt är familjen ordentligt skyddad.

FAQ Bolåneskydd

Här svarar vi på de vanligaste frågorna om bolåneskydd

Vad innebär bolåneskydd?
Ett bolåneskydd innebär att det belopp av lånesumman som omfattas av bolåneskyddet skrivs av, om en låntagare skulle avlida.
Vad kostar ett bolåneskydd?
Bolåneskydd är ofta mycket dyrare än en livförsäkring, i vissa fall kan de kosta dubbelt så mycket.
Hur länge gäller ett bolåneskydd?
Bolåneskyddet gäller så länge man har det kopplat till bolånet.
Är livförsäkring bättre än bolåneskydd?
Livförsäkring är för många ett bättre alternativ än bolåneskydd. Det är billigare, och förmånstagarna får alla pengarna utbetalade till sitt konto. Med ett bolåneskydd är banken förmånstagare och pengarna kan endast användas för att betala av på lånet.
Ladda fler frågor

Gör ett smart val – teckna livförsäkring nu.

Säkra din familjs framtid!