Därför ska du ha en efterlevandeförsäkring vid dödsfall

2 av 5 kvinnor med hemmavarande barn tvingas flytta om deras partner går bort. Det vill vi på JustInCase ändra på. Vår livförsäkring är en efterlevandeförsäkring vid dödsfall som gör det möjligt för familjen att bo kvar, låta barnen gå kvar i klassen och ha råd att ta hjälp när vardagen är som tuffast. En plan B, helt enkelt.

Vad är en efterlevandeförsäkring vid dödsfall?

Namnet “livförsäkring” kan lätt misstolkas. En livförsäkring är inte en försäkring som håller någon vid liv, däremot ser den till att de anhöriga får ett bra liv även när försäkringstagaren har gått bort. Därför är namnet “efterlevandeförsäkring vid dödsfall” enklare att förstå. Det är alltså en försäkring som betalar ut ersättning till anhöriga när en försäkringstagare dör i förtid. 

En försäkring vid dödsfall för anhörig kan också syfta på försäkringar som tecknats i samband med bostadsköp, kollektiva försäkringar arbetsgivaren ordnat eller ekonomiskt skydd från samhället.

Varför behövs en försäkring för efterlevande?

Att förlora sin partner är ett av de värsta ögonblicken i livet. Att bli ensam kvar när partnern dör är svårt nog, men att dessutom behöva klara familjens stressiga vardag kan vara mer än en människa mäktar med. De där svettiga träningskläderna måste fortfarande tvättas, tacofärsen behöver stekas och barnen både hämtas och lämnas på förskolan eller skolan. Trots att du kanske inte vill göra annat än att gråta.

Ingen kan styra över döden, men däremot kan du och din partner bestämma över vad som ska hända med familjen och er livsstil om någon av er dör. Genom att teckna en försäkring för efterlevande via JustInCase kan familjen exempelvis:

 • bo kvar i drömbostaden
 • fortsätta med kostsamma fritidsaktiviteter som ishockey eller ridning
 • fortsätta att åka på minnesvärda semestrar
 • anlita professionell barnvakt när förskolan är stängd eller när du måste jobba över
 • anlita professionell städhjälp för att få avlastning i vardagen.

Ett underförsäkrat land

I Sverige är vi ytterst noga med att försäkra villa, Volvo och vovve ー men vi glömmer ofta att försäkra det viktigaste: familjens livsstil. Medan en försäkring som skyddar efterlevande ekonomiskt är självklar i många andra länder är svenska familjer i många fall underförsäkrade. Varför är det så?

En av anledningarna till varför så få svenskar har livförsäkring beror på att det finns en stor okunskap kring försäkring för efterlevande. Det finns en övertro på samhällets skydd och en missuppfattning om att ett bolåneskydd eller en olycksfallsförsäkring ger tillräckligt med pengar för att kompensera att inkomsterna plötsligt halveras. Tyvärr talar statistiken sitt tydliga språk ー 2 av 5 kvinnor med hemmavarande barn har inte råd att bo kvar om partnern skulle gå bort. Det visar en undersökning från Infostat (juni 2022).

Så här ser verklighetens ekonomiska skydd ut:

 • ett bolåneskydd skriver maximalt av tre miljoner från bostadslånet om försäkringstagaren dör
 • en olycksfallsförsäkring betalar maximalt ut 50 000 kronor vid ett dödsfall
 • en tjänstegrupplivförsäkring, TGL, ger en bra grund, men det är inte alltid tillräckligt för att trygga familjens framtid
 • en barnpension, en omställningspension eller en änkepension ger en viss ersättning från staten, men bara under en begränsad tid.

Att många saknar en privat efterlevandeförsäkring vid dödsfall är en av anledningarna till varför JustInCase bildades. Vi vill utmana den traditionella försäkringsbranschen med en prisvärd livförsäkring som betalar ut höga försäkringsbelopp som är anpassade efter ett liv på 2020-talet. Vår ägare, Spiltan Invest, har varit tongivande inom spardebatten i många år och tillsammans vill vi sprida kunskap kring efterlevandeförsäkring vid dödsfall och erbjuda ett modernt, tryggt alternativ.

Livförsäkring tryggt, snabbt och utan krångel

Teckna en prisvärd livförsäkring på upp till 10 miljoner kronor med 3 enkla steg. Ingen bindningstid och gäller direkt.

Sju fördelar med JustInCase försäkring vid dödsfall för anhörig

Att ständigt oroa sig över döden gör ingen lycklig, men däremot är det smart att ha en plan B i form av en försäkring vid dödsfall för en anhörig. Speciellt om du har barn eller bolån.

Här är sju anledningar att teckna vår efterlevandeförsäkring vid dödsfall.

 1. du kan försäkra upp till sex miljoner utan läkarundersökning (betydligt högre belopp med läkarundersökning)
 2. du får själv välja vem eller vilka som ska vara förmånstagare
 3. din eller dina förmånstagare får ett skattefritt engångsbelopp insatt på kontot inom cirka fyra veckor efter att försäkringen har fallit ut
 4. du kan enkelt teckna försäkringen online med hjälp av mobilt BankID
 5. du slipper fylla i blanketter
 6. du får marknadens mest prisvärda livförsäkring sett till de höga ersättningsbeloppen
 7. du får en försäkring vid dödsfall för anhörig som är frikopplad från bankerna och alltså inte påverkas om du byter bank för att få bättre bolåneränta

Så, vill du sluta oroa dig och få ett roligare liv? Brygg en kopp kaffe, sätt dig vid köksbordet och teckna en efterlevandeförsäkring vid dödsfall. Drick sedan upp ditt kaffe, krama dina barn och njut av resten av ditt liv. 

Psst! Glöm inte att se till att din partner också tecknar en försäkring för efterlevande.

Gör ett smart val – teckna livförsäkring nu.

Säkra din familjs framtid!