Låneskydd eller livförsäkring ー därför ger livförsäkring ett bättre skydd

Fick du erbjudande om att teckna ett låneskydd när du tog ett lån senast? Vi hoppas att du stannade upp för att fundera över om låneskydd eller kanske livförsäkring gav det bästa skyddet för familjen om du eller din partner skulle gå bort. Det finns mycket okunskap kring just livförsäkringar ー okunskap som inte bara riskerar att skada familjens ekonomi, men också hotar jämställdheten.

Vad är låneskydd?

Ett låneskydd, även kallat låneskyddsförsäkring, är en försäkring som är kopplad till ett lån som du har tagit. Det kan vara ett blancolån (även kallat privatlån) alltså ett lån utan säkerhet där lånet inte knutet till ett visst objekt, men det kan också handla om ett bolån. Ett låneskydd hjälper till att betala lånet om den som tecknat låneskyddet av olika anledningar inte kan betala.

Tänk på att låneskyddet du tecknar i samband med ett bolån är kopplat till din bank. Byter du bank för att till exempel få lägre bolåneränta förlorar du låneskyddet. Om din hälsa har försämrats sedan du senast tecknade din låneskyddsförsäkring kan det ställa till problem när du ska ansöka om ett nytt låneskydd. I värsta fall kanske din låneskyddsförsäkring inte ger dig lika starkt skydd som tidigare.

Vad täcker ett låneskydd?

En låneskyddsförsäkring hjälper till att betala ränta och amortering på lånet om låntagaren blir arbetslös, inte kan jobba efter att ha varit med om en olycka eller blivit sjuk ー eller i värsta fall dör. 

Läs våra senaste artiklar om låneskydd

Lär dig skillnaden mellan låneskydd och livförsäkring

Försäkringar kan vara förvirrande, särskilt när det handlar om att välja mellan livförsäkring och låneskydd. Båda är tänkta att skydda din ekonomi, men de har stora skillnader som kan påverka din långsiktiga trygghet. Låt oss bryta ner dessa skillnader för att hjälpa dig att fatta det bästa beslutet för dina behov. Livförsäkring: Ett omfattande skydd […]

Livförsäkring vs låneskydd: Välj smart!

Att se till att du har en stabil ekonomi är självklart extremt viktigt, särskilt när du tar på dig lån. Många överväger låneskydd som en form av försäkring för att täcka sina lån om något oförutsett skulle hända. Men många inser inte att livförsäkring kan vara ett överlägset alternativ med flera fördelar jämfört med det […]

Vad är låneskydd?

Står du inför att ta ett stort lån bör du fundera över att skydda din och familjens ekonomi med någon typ av låneskydd. Men vad är ett låneskydd och hur ska man välja rätt typ av skydd? Vi på JustInCase hjälper dig att hitta rätt i försäkringsdjungeln.  Vad innebär ett låneskydd? Ett låneskydd är en […]

Att tänka på om du ska teckna låneskyddsförsäkring

Eftersom låneskydd är ett samlingsnamn för försäkringar som långivare erbjuder när du tecknar ett lån finns det en hel del att tänka på innan du väljer låneskyddsförsäkring.

 • Vad kostar låneskyddet? Säkerställ att det inte finns några dolda kostnader. 
 • I vilka situationer gäller låneskyddet? Säkerställ att det gäller vid dödsfall.

Finns det några bättre alternativ än ett låneskydd?

Varför ska du ha en livförsäkring istället för ett låneskydd?

Vill du se till att kunna betala på lånet även om du blir arbetslös eller inte längre kan jobba på grund av en skada eller en sjukdom, ja då är ett traditionellt låneskydd ett bra val. Vill du däremot försäkra dig om att familjen kan bo kvar och behålla sin livsstil trots att du eller en partner gått bort då är det en livförsäkring som du ska teckna. Livförsäkringen är dessutom helt frikopplad från bankens låneskydd. Att skydda familjens livsstil är viktigt och en fråga om jämställdhet. Faktum är att 2 av 5 kvinnor med hemmavarande barn inte har råd att bo kvar om partnern dör, en siffra dubbel så hög som för männen. Det visar en undersökning från Infostat (juni 2022).

JustInCase är experter på livförsäkringar och vi ger ett modernt alternativ till låneskyddsförsäkring. Med investmentbolaget Spiltan Invest som långsiktiga ägare kan vi erbjuda livförsäkringar med höga försäkringsbelopp till låga premier. Spiltan Invest har varit tongivande i spardebatten under många år och hjälpt hundratusentals svenskar att skapa ekonomisk trygghet för sin familj. Med vår försäkring kan du känna dig säker på att familjen kan fortsätta leva (nästan) som vanligt även om det värsta har hänt.

Låneskydd eller livförsäkring

Här kan du själv jämföra för att se om livförsäkring eller låneskydd är det bästa valet för dig och din familj vid dödsfall.

En livförsäkring från JustInCase:

 • har den som DU själv väljer som förmånstagare för din livförsäkring, till exempel en partner ー förmånstagaren får pengarna insattapå sitt bankkonto
 • betalar ut upp till 10 miljoner kronor skattefritt
 • har låg premie, se själv vad en livförsäkring skulle kosta dig
 • går att teckna med tre enkla steg
 • kräver inga blanketter för att teckna.

Låneskydd:

 • har långivaren som förmånstagare vilket betyder att hela eller delar av lånet skrivs av med det maxbelopp som står i avtalet eller försäkringsvillkoren för låneskydd
 • har ofta hög premie
 • kräver ofta blanketter vid ansökningen.
Läs mer

Vad händer med om någon av er går bort?

När en partner dör kan det kännas som om livet stannar upp. Men trots att sorgen kan lamslå, kommer vardagen ändå fortsätta att snurra. Smutstvätten samlas på hög ändå, tacofärsen måste stekas även om din partner är borta och barnen kommer fortfarande att behöva skjutsas till och från skolan. 

Inga pengar i världen kan ersätta en älskad partner, däremot kan ersättningen från en livförsäkring förenkla vardagen och göra övergången till ert nya liv mjukare.

Vår livförsäkring kan göra det möjligt att:

 • ha råd att bo kvar i sitt hem
 • göra det möjligt att gå ner i arbetstid
 • anlita städhjälp
 • anlita barnvakt
 • åka iväg på familjesemestrar
 • låta barnen fortsätta på ridskolan eller i ishockeylaget

Livförsäkring tryggt, snabbt och utan krångel

Teckna en prisvärd livförsäkring på upp till 10 miljoner kronor med 3 enkla steg. Ingen bindningstid och gäller direkt.

Varför inte fler har livförsäkring ー vanliga myter

Har du ett liv? Skönt att höra ー då bör du också försäkra det. En anledning till varför inte fler har livförsäkring istället för ett låneskydd är att livförsäkringen betyder att du måste erkänna för dig själv att du är dödlig. Och det vill ju de flesta av oss undvika. Det finns också många myter kring livförsäkringar. Myterna beror ofta på ett ointresse och en okunskap ー något som kan få allvarliga konsekvenser för ekonomin. Här slår vi hål på några av de vanligaste myterna kring försäkringen.

Den är bara för rika människor

En livförsäkring passar alla! Vi skulle till och med kunna argumentera för att den här typen av försäkring är ännu viktigare för en familj med små marginaler eftersom försäkringen betalar ut en engångssumma som förmånstagaren själv väljer vad den ska gå till. Till skillnad från ett låneskyddsförsäkring behöver du inte ha några lån för att få teckna JustInCase försäkring.

Den är krånglig och svår att skaffa

Att teckna vår försäkring går snabbt och smidigt. Så här gör du: snurra fram din ålder, välj vilket belopp din förmånstagare ska få när du dör och fyll i dina personuppgifter. Är försäkringsbeloppet åtta miljoner kronor eller högre behövs ett läkarintyg. Vi står förstås för kostnaden om du skulle behöva ett läkarintyg.

Den behövs inte om man bor i hyreslägenhet

Även om ni inte har några bostadslån, kan ni ändå ha höga månadskostnader. Vår försäkring betalar ut ett engångsbelopp till den eller de som du valt som förmånstagare som gör det möjligt att behålla familjens livsstil även om hälften av inkomsterna har försvunnit.

Den gäller inte mig som ensamstående med barn

För ensamstående ger en livförsäkring ett gott ekonomiskt skydd för dina barn när du dör. På så sätt kan du känna dig trygg med att dina barn kommer att kunna ta körlektioner och betala kontantinsats för en första lägenhet även utan dig.

Den behövs inte eftersom staten hjälper mig om min partner dör

I Sverige finns generellt sett ett bra skyddsnät, men det finns inget direkt bidrag som hjälper dig som blivit änka/änkling. Visst kan du ha rätt till efterlevandeskydd från pensioner, försäkringar som arbetsgivaren tecknat och kanske även bostadsbidrag, men det handlar ofta om låga belopp under en begränsad tid. Därför är det bättre att skaffa livförsäkring istället för ett låneskydd eftersom försäkringen täcker mer än endast lånet.

Gör ett smart val för familjens framtid.

Teckna livförsäkring nu!

Teckna livförsäkring för att skydda er livsstil

Vi vet att det kan kännas jobbigt att tänka på din eller din partners död, men se det så här ー ta tre minuter för att ansöka om vår livförsäkring som låneskydd, sen behöver du aldrig mer tänka på din död. Då kan du fokusera på godnattsagor, fredagsmys, familjesemestrar och alla de där “första gångerna”. Och njuta av livet ー varje sekund. 

FAQ Låneskydd

Här svarar vi på de vanligaste frågorna om låneskydd

Är det bra att ha låneskydd?
Det kan vara bra med låneskydd om man har små marginaler och dyra lånekostnader.
Vad menas med ett låneskydd?
Låneskydd är en försäkring kopplad till ett lån. Den kan betala hela eller delar av lånet om du blir arbetslös.
Vad kostar ett låneskydd?
Ett låneskydd kostar som regel en stor del av månadskostnaden för lånet, över tio procent i vissa fall.
Ladda fler frågor