Att se till att du har en stabil ekonomi är självklart extremt viktigt, särskilt när du tar på dig lån. Många överväger låneskydd som en form av försäkring för att täcka sina lån om något oförutsett skulle hända. Men många inser inte att livförsäkring kan vara ett överlägset alternativ med flera fördelar jämfört med det traditionella låneskyddet.

Livförsäkring kontra låneskydd

1. Flexibilitet och mångsidighet

Livförsäkring erbjuder en bredare täckning än låneskydd. För att tala klarspråk får dina efterlevande en kontant och skattefri utbetalning om du har tecknat en livförsäkring. Ett låneskydd täcker endast det specifika lånet, inget annat. Därför ger faktiskt en livförsäkring större ekonomisk trygghet för dina nära och kära. Kanske vill de inte alls betala av något lån, kanske behöver de snarare en sorgeperiod för att kunna ställa om vardagen. En livförsäkring gör att de själva får bestämma. Självklart kan den användas för att täcka olika former av skulder eller lån men pengarna kan också användas till något helt annat. Familjen bestämmer själva!

2. Fritt fram att byta bank

Om du har ett låneskydd som är kopplat till din bank kan det innebära lite problem. Om du exempelvis byter bank för att få bättre bolånevillkor, riskerar du att förlora låneskyddet. Med en individuell livförsäkring är du fri att jaga lägsta bolåneräntan och byta bank så ofta du vill, utan att förlora ditt skydd. Självklart ger detta bättre flexibilitet och kontroll över dina ekonomiska beslut.

3. Hälsa påverkar inte din täckning

Det är en stor fördel att ha sin livförsäkring fristående från banken. Dels av ovanstående skäl – att du fritt kan byta bank i jakt på en lägre bolåneränta – utan att behöva känna dig inlåst i ett bolåneskydd. Men det kan också vara så att din hälsa försämrats sen du tecknade livförsäkringen. Kanske skulle du inte längre få teckna ett nytt låneskydd eller en livförsäkring över huvud taget. Därmed är det en stor trygghet att ha en fristående godkänd livförsäkring som ligger och tickar på i bakgrunden, oavsett vad som händer.

En livförsäkring prövas alltid i samband med ansökan. Även om din hälsa utvecklas negativt under tiden du är försäkrad påverkar det inte ditt skydd. Din försäkring gäller ändå, så länge som du uppgav sanningsenliga uppgifter när du tecknade den och du klarade hälsoprövningen vid tecknandet.

4. Större personligt skydd

Eftersom en livförsäkring inte bara täcker ett visst lån ger den ett bredare ekonomiskt skyddsnät för din familj om du skulle gå bort. Det ger en extra trygghet och långsiktig ekonomisk säkerhet för dina närstående.

Sammanfattning: Livförsäkringen ger bredare och mer flexibel täckning

Att välja mellan livförsäkring och låneskydd handlar om att fatta beslut som påverkar din långsiktiga ekonomiska trygghet. Livförsäkring ger en bredare och mer flexibel täckning som sträcker sig bortom en specifik skuld. En livförsäkring ger dig möjligheten att anpassa dig till förändringar i livet utan att kompromissa med din ekonomiska säkerhet. Vi uppmanar alla att se över sitt livskydd, redan i dag. Vi hoppas att denna artikel har tydliggjort skillnaden mellan livförsäkring och låneskydd och att du ser vilket långsiktigt och holistiskt alternativ livförsäkring faktiskt är för väldigt många.

Till toppen