Vi lever i en oförutsägbar värld, där det inte finns några garantier kring hur länge vi faktiskt får leva. En efterlevandeförsäkring är helt enkelt en livförsäkring, som ger dina nära och kära trygghet och en god ekonomisk grund, om det värsta skulle inträffa och du avlider i förtid. Men hur fungerar efterlevandeförsäkringar? Låt oss dyka djupare in i detta viktiga ämne.

Tänk på dina efterlevande – skaffa efterlevandeförsäkring!

Vad är en efterlevandeförsäkring?

En efterlevandeförsäkring, även känd som överlevnadsförsäkring eller dödsfallsförsäkring, är helt enkelt en livförsäkring. Livförsäkringen – eller efterlevandeförsäkringen – erbjuder ekonomiskt skydd för dina anhöriga om du skulle gå bort. En efterlevandeförsäkring betalar ut den försäkrade summan – helt skattefritt – direkt till förmånstagaren vid den försäkrades död. Efterlevandeförsäkringen ingår inte heller i bouppteckningen, vilken ibland kan dra ut på tiden. Med en efterlevandeförsäkring, alltså livförsäkring, betalas pengarna ut inom ett par veckor.

Hur fungerar en efterlevandeförsäkring?

När du tecknar en efterlevandeförsäkring – alltså en livförsäkring – väljer du en förmånstagare som kommer att få ta emot försäkringsbeloppet om du avlider. Det är vanligt att förmånstagaren är en familjemedlem, som din make, maka eller barn, men det kan också vara någon annan person eller en organisation. Du betalar en premie till försäkringsbolaget, varje månad. Hos JustInCase är premien mycket konkurrenskraftig – jämför oss gärna!

Om den försäkrade personen skulle avlida medan försäkringen fortfarande är giltig och betalas, så kommer förmånstagaren att få hela försäkringsbeloppet direkt utbetalt. Detta gör att förmånstagaren, som ofta är en partner, kan klara av alla utgifter som begravning, löpande räkningar, skulder eller andra ekonomiska behov. Det är också möjligt att kunna sörja i fred en period, om det blir nödvändigt. För det är bara att inse, vi reagerar alla olika på sorg och ett oväntat dödsfall kan påverka omgivningen hårt. Pengar ger naturligtvis inte personen livet åter, men de kan underlätta för efterlevande att klara av vardagen efter tragedin. Eftersom beloppet dessutom betalas ut skattefritt ger det naturligtvis en värdefull ekonomisk trygghet under en svår tid.

Varför är en efterlevandeförsäkring viktig?

Att investera i en efterlevandeförsäkring, alltså en livförsäkring, är ett sätt att ta ansvar för dina nära och kära även efter din bortgång. Här är några skäl till varför det är viktigt att överväga att skaffa en efterlevandeförsäkring:

 • Ekonomiskt skydd för familjen
  Efterlevandeförsäkringen ger en ekonomisk krockkudde som kan hjälpa din familj att klara av ekonomiska utmaningar om du skulle gå bort. Det kan handla om att täcka kostnader för begravning, bolån eller andra levnadskostnader.
 • Trygghet i osäkra tider
  Livet är fullt av osäkerheter, och ingen kan förutsäga vad som kommer att hända i framtiden. En efterlevandeförsäkring ger dig och din familj en känsla av trygghet och säkerhet. Ni vet att om det värsta skulle inträffa så finns faktiskt ett skydd.

 • Skattefritt och utan krångel
  Eftersom utbetalningen från en efterlevandeförsäkring är skattefri vet dina nära och kära exakt hur mycket de kommer att få. De behöver dessutom inte vänta på att en bouppteckning ska bli klar – en utbetalning från en efterlevandeförsäkring ingår inte i bouppteckningen.
 • Flexibel och anpassningsbar
  En efterlevandeförsäkring kan utformas för att passa dina individuella behov och önskemål. Du väljer själv försäkringsbelopp, hur länge du vill ha kvar försäkringen samt din förmånstagare. Allt  baseras naturligtvis på din personliga situation och hur familjens ekonomi ser ut.

Viktig del av ekonomisk planering

Har du någon som är beroende av din inkomst? Då är det en stark rekommendation att se över ditt livskydd. En efterlevandeförsäkring kan vara en grundläggande del av en sund ekonomisk planering och kan erbjuda värdefull trygghet för både dig och dina nära och kära. Genom att investera i en efterlevandeförsäkring vet du att din familj får det ekonomiska stöd de behöver om det värsta skulle hända. Utforska dina alternativ och se gärna om JustInCase livförsäkring skulle passa er familj. Att förbereda sig för framtiden är ett av de mest meningsfulla sätten att visa omtanke och kärlek för dem som betyder mest för dig.

Till toppen