Att investera i försäkringar är en viktig del för att se till att du och din familj har en stabil ekonomisk situation. Självklart kan det vara lockande att skippa vissa försäkringar för att spara pengar. Kom dock ihåg att syftet med försäkringar är att skydda dig mot oväntade och potentiellt kostsamma händelser. I denna artikel kommer vi att titta på vilka försäkringar du bör prioritera och vilka du eventuellt kan skippa.

bolåneskydd | Just In Case

Varför behöver jag försäkringar?

Försäkringar spelar en avgörande roll i att skydda dig och din familj från ekonomisk katastrof när oförutsedda händelser inträffar. De ger en trygghet och säkerhet som kan vara oersättlig när livet tar en oväntad vändning. När du funderar över vilka försäkringar du ska ha, är det viktigt att tänka på vilka händelser du faktiskt inte klarar att hantera på egen hand.

Prioritera försäkringar för livets grundläggande behov:

 • Livförsäkring
  Om du inte har råd att bo kvar i ditt hem om din partner avlider, är en livförsäkring ett måste. Livförsäkringen ger ekonomiskt stöd till dina nära och kära när du inte längre kan bidra till hushållets inkomst. Detta är särskilt viktigt om ni har gemensamma skulder eller om du är den huvudsakliga försörjaren i familjen.
 • Hemförsäkring
  Din bostad är förmodligen en av dina största ekonomiska tillgångar. Att försäkra den är avgörande för att skydda dig mot skador orsakade av brand, naturkatastrofer, inbrott och andra oväntade händelser. Att ersätta eller reparera ditt hem kan vara en enorm ekonomisk börda om du inte har en hemförsäkring. Många hyresvärdar kräver att du tecknar hemförsäkring och även banken du har bolånet hos kan kräva samma sak.
 • Bilförsäkring
  Om du äger en bil finns det i Sverige ett lagligt krav på att du måste ha åtminstone trafikförsäkring för din bil. En bilförsäkring kan dessutom skydda dig från kostnader för skador orsakade av trafikolyckor eller stöld av din bil. Det kan vara mycket dyrt att betala för reparationer eller ansvarsskador på egen hand.

Om du är företagare:

 • Ansvarsförsäkring
  En ansvarsförsäkring kliver in om ditt företag, era anställda eller er produkt har orsakat en skada för någon av era kunder. En ansvarsförsäkring kan då hjälpa till att täcka de rättsliga och ekonomiska konsekvenserna.

Försäkringar som kan vara valfria:

 • Reseförsäkring
  Om du sällan reser kanske du inte behöver en separat reseförsäkring. Dessutom ingår ofta en grundläggande reseförsäkring i din hemförsäkring. Många kortföretag erbjuder också en gratis reseförsäkring som gäller om du betalat resan med kortet. Kolla vad som gäller hos din kortutgivare och ditt hemförsäkringsbolag. Men om du reser ofta eller till avlägsna destinationer kan det vara klokt att ändå ha en extra reseförsäkring.
 • Försäkring för elektronik och prylar
  Om du har råd att ersätta dina elektronikprylar, som tv eller dator, om de går sönder eller blir stulna, kan du överväga att hoppa över denna typ av försäkring. Allt fler aktörer säljer denna typ av försäkring och många hoppar på erbjudandet och till slut har de försäkrat varje enskild pryl i hemmet. Men du behöver fråga dig själv: är det ett jätteproblem om min mobiltelefon går sönder? Kraschar hela min ekonomi då? Om inte, spara kostnaden för försäkringen på ett buffertkonto och lös själv situationen om eller när den uppstår.

Prioritera de försäkringar som täcker händelser du inte kan hantera på egen hand

När det gäller försäkringar är det viktigaste att prioritera de som täcker sådant du inte själv kan hantera på egen hand. Livet är oförutsägbart och det är viktigt att du och din familj är skyddade mot ekonomisk katastrof vid oväntade händelser. Livförsäkring, hemförsäkring och bilförsäkring är ofta grundläggande behov, medan andra försäkringar kan vara valfria beroende på dina specifika omständigheter och resurser. Innan du bestämmer dig för att skippa en försäkring, se till att noggrant överväga de potentiella konsekvenserna och diskutera gärna dina val med en försäkringsrådgivare för att säkerställa att du har rätt skydd för din situation.

Men det viktigaste är just detta: försäkringar är till för att skydda dig från de allra värsta situationerna, de olyckor du inte kan hantera på egen hand. De flesta kan köpa en ny musikanläggning om den gamla går sönder, men om huset brinner ner till grunden behöver de flesta hjälp av ett försäkringsbolag för att ha råd att bygga upp det igen. Detsamma gäller livförsäkring, där JustInCase är specialister. Kan du hantera om din partner oförutsett skulle gå bort? Har familjen råd att bo kvar med bara en inkomst? Om inte bör ni se över familjens livskydd och skaffa livförsäkring i dag, kanske för er båda?

Till toppen