Att teckna en privat livförsäkring är inte lika vanligt i Sverige som det är i andra länder, även om svenskarna börjar inse att försäkringen faktiskt behövs. Det finns många myter kring privata livförsäkringar och det hör antagligen ihop med att det finns en stor okunskap kring den här typen av försäkringar. Så vad är då en privat livförsäkring? Vi på JustInCase är specialister på livförsäkringar och vi ska lära dig allt du behöver veta.

Livförsäkring, vad är det?

En privat livförsäkring är en typ av försäkring som skyddar dina nära och kära ekonomiskt om du skulle avlida i förtid. I händelse av din död betalar försäkringsbolaget en viss summa pengar till dina utvalda förmånstagare, vanligtvis din make/maka, partner, barn eller närmaste släktingar.

Vad innebär livförsäkring?

Nu när du vet vad en livförsäkring är vill du nog veta vad en livförsäkring innebär. En privat livförsäkring kan ses som ett omställningskapital som hjälper efterlevande att anpassa sig till sitt nya liv.

En privat livförsäkring kan innebära att:

  • familjen kan bo kvar i bostaden
  • barnen kan gå kvar i hockeylaget eller fortsätta i ridskola
  • familjen har råd att anlita städhjälp 
  • familjen har råd att anlita barnpassning för att få vardagen att gå ihop
  • den kvarvarande föräldern kan gå ner i tid under den första omvälvande tiden.

Om du eller din partner skulle dö i förtid finns statliga försäkringar som ger ett begränsat ekonomiskt stöd under den första tiden. I många fall räcker inte det ekonomiska stödet – du kan själv få en uppfattning om hur mycket pengar familjen skulle få i ersättning vid dödsfall i en av våra tidigare artiklar.

Att de statliga försäkringarna är otillräckliga visar också en undersökning från Infostat (juni 2022) där 2 av 5 kvinnor med hemmavarande barn uppger att de inte skulle kunna bo kvar om partnern dog. Därför behövs privata livförsäkringar.

Tre myter om privata livförsäkringar

Livförsäkring, vad är det? Det finns många vanliga myter och missuppfattningar om privata livförsäkringar, här är några av dem:

  1. Livförsäkringar är dyra och endast tillgängliga för de rika. Livförsäkringspremier varierar beroende på faktorer som ålder, hälsa och livsstil och hur högt belopp som ska försäkras. Därför går det att hitta en livförsäkring oavsett ekonomiska förutsättningar.
  2. Det är bara äldre personer som behöver livförsäkring. Livförsäkringar kan vara viktiga för personer i alla åldrar. Om du har någon som är beroende av din inkomst, såsom en partner eller barn, kan en livförsäkring hjälpa till att säkerställa att de är trygga om du skulle avlida i förtid.
  3. Du behöver inte en livförsäkring om du har en god hälsa. Även om god hälsa kan bidra till att sänka premien för din livförsäkring, är det fortfarande viktigt att ha en livförsäkring för att skydda dina nära och kära om du skulle avlida i förtid. Livet kan vara oförutsägbart, så det är bäst att vara förberedd.

Hur tecknar jag en privat livförsäkring?

Du kan enkelt teckna livförsäkring online hos oss på JustInCase och försäkra belopp upp till 6 miljoner. Vill du försäkra ett högre belopp – kontakta oss. Vi erbjuder (troligtvis) marknadens billigaste livförsäkring sett till det ersättningsbelopp som vi betalar ut. Vår försäkring är ett modernt alternativ till traditionella livförsäkringar som är anpassad efter 2020-talets höga levnadsomkostnader. Glöm inte att se till att din partner också tecknar en försäkring så att ni har ett fullgott skydd. 

I den här artikeln har vi tagit upp:

Vad är en livförsäkring?

Vad innebär livförsäkring?

Vad finns det för myter om livförsäkring?

Hur tecknar man en livförsäkring?

Till toppen