När vi pratar om att skydda det som är viktigast för oss, som våra hem, våra bilar och våra ägodelar, glömmer vi ibland det mest ovärderliga av allt – våra familjer. Det är klokt att försäkra sig mot de oförutsedda händelser man faktiskt inte kan hantera på egen hand. Men det är också ansvarsfullt och kan ge trygghet och stabilitet till våra nära och kära när de behöver det som mest.

I dagens samhälle har många svenskar säkrat sina tillgångar som bilar, bostäder och även husdjur. Men tyvärr är det många som inte ens vet att de kan skydda familjen med en livförsäkring. Vad händer om något oförutsett skulle hända med dig? Är någon beroende av din inkomst? Hur skulle din familj skulle klara sig ekonomiskt om du går bort? Det är här familjeförsäkringar, alltså livförsäkringar, kommer in i bilden och spelar en avgörande roll.

Varför familjeförsäkring?

1. Skydd för livsstilen
Många av oss tror att staten eller vår arbetsgivare kommer att gå in och ta hand om vår familj om något skulle hända oss. Visst, det finns viss ersättning från staten och även från arbetsgivaren, men ofta är beloppen långt ifrån tillräckliga för att täcka de verkliga behoven i händelse av en tragedi. Kontrollera gärna hur ditt faktiska skydd från exempel arbetsgivaren ser ut? Skulle det räcka? Om inte – teckna en privat livförsäkring.

2. Omställningskapital
När sorgen är som djupast och livet känns som mest osäkert behöver din familj mer än bara ekonomiskt stöd. De behöver ett omställningskapital som gör att de kan anpassa sig till den nya verkligheten utan att behöva oroa sig för pengar. Familjeförsäkringar erbjuder just detta – de kan skapa en grund av trygghet, även i en riktigt svår situation. För även om pengar inte kan ge en älskad person livet åter, så kan pengar underlätta praktiska problem och den omställning som faktiskt behöver ske.

3. Bolåneskydd räcker inte
Även om du har ett bolåneskydd som skriver av en del av bostadslånet i händelse av din bortgång, räcker det ofta inte. Dina efterlevande kan behöva mer än bara avskrivna lån för att fortsätta leva det liv de är vana vid. Och det finns ett annat problem. Det kanske inte ens är avskrivna lån som i första hand behövs? Det kan vara reda pengar här och nu som krävs. Ett avskrivet bolån betalar ingen begravning eller sommarens resa med barnen.

Välj rätt förmånstagare

När du tecknar en familjeförsäkring är det viktigt att du väljer rätt förmånstagare. Förmånstagaren är den person som kommer att motta försäkringspengarna om du skulle gå bort. Att sätta din familj som förmånstagare är det mest naturliga valet. På så sätt kan du vara säker på att dina nära och kära kommer att få den ekonomiska hjälp de behöver om du inte längre finns där.

Sammanfattning

Att teckna en familjeförsäkring är en av de viktigaste sakerna du kan göra för att säkerställa att din familjs ekonomiska framtid är tryggad om något skulle hända dig. Med en familjeförsäkring kan du ge dina efterlevande det omställningskapital de behöver för att fortsätta leva sina liv utan att behöva oroa sig för ekonomiska bekymmer. Så var ansvarsfull, tänk på din familj och teckna en familjeförsäkring, alltså en rejäl livförsäkring, med förmånstagare i dag – det kan vara det bästa beslutet du någonsin tar. Inte för din egen del, men för din familjs skull.

Till toppen